En vecka på Måsen

En dag på Måsen bygger på en grundläggande struktur som ger goda rutiner med fasta tider för mat, vila och aktiviteter. Trots detta så ser våra dagar väldigt olika ut och aktiviteter och utflykter används för att skapa en variation. Stor vikt läggs vid delaktighet och inkluderande. Även små detaljer i barnets vardag så som att få följa med till affären, gå med återvinngen eller hämta ut ett paket kan vara både roligt och lärorikt.

Under våra aktivitetspass brukar vi dela in oss i mindre grupper, ibland efter ålder men ofta efter intresse. Då får barnen några olika alternativ och alla får välja vad dom vill göra, detta gör att vi får olika gruppkonstellationer varje dag. Det är ofta ett gäng som är nere i vår fina ateljé tvärs över gården, den fungerar som en förlängning av våra lokaler och vi använder den väldigt mycket. Här finns plats för allt kreativt skapande du kan tänka dig men även möjlighet för att läsa och leka.

Teman och projekt
Ofta sker aktivitet som utgår från olika teman och projekt och dessa utformas i förväg utefter barngruppens nuvarande intressen. Förra terminen hade vi en bokcirkel där vi turades om att läsa alla barnens favoritböcker, utifrån dessa böcker kunde ett gemensamt intresse identifieras och projektet med Skräpmonster och återvinning påbörjades och pågår fortfarande. Denna vårtermin har odling fått vara en central del i verksamheten. Vi har planterat i pallkragar på vår gård, byggt ett växthus och läst allt vi kommit över om natur och växter. Nu väntar vi på att kunna skörda goda gurkor och tomater.

Kompisklubben
En dag i veckan har vi en sexårsverksamhet där våra äldsta barn får träffa jämnåriga från närliggande kooperativ, detta kallas för kompisklubben och ger möjlighet till att lära känna många nya kompisar inför skolstarten. Våra sexåringar arbetar även med förberedande sexårsverksamhet utöver kompisklubben.

Utflykt på fredagar
Barnen på måsen är ute varje dag och vi använder oss mycket av alla fina gårdar i området. På fredagar brukar vi bara borta lite längre och då passar vi på att besöka andra platser, gå på museum, teater, bibliotek eller vara i vårt kära Slottsskogen. Det händer även att vi tar med oss vår lunch ut eller njuter av en klassisk korvgrillning.

Efter en lång dag med utflykt brukar fredagarna avslutas med en mysig eftermiddag, ibland blir det filmvisning på projektorn och popcorn som en tjuvstart på helgen.

På fredagsutflykterna är föräldrar välkomna att vara med, detta planeras i samråd med personalen.